یک سری اصول برای بهتر سبز شدن :
1- از ظروف فلزی برای سبز کردن سبزه استفاده نکنید.
2- استفاده از ظروف سفالی و در درجه دوم چینی نتیجه بهتری خواهد داشت تا ظروف پلاستیکی(ولی سفال یه چیز دیگست)
3- از هر بذری که میخواین استفاده کنید قبلا در آب خیسش کنید(کاملا غوطه ور) البته باید آب را عوض کنیم تا ترش نشود
عدس : 24 ساعت
گندم : حدود دو روز یا کمی کمتر
ماش قره (ماش سیاه) : 24 ساعت
ماش سبز : 24 ساعت
شاهی : تا وقتی که لعاب بندازد شاید چند ساعت کافی باشد
خاکشیر : تا وقتی که لعاب بندازد
خرفه : می توانیم آن را بعد از خیساندن با خاکشیر به نسبت سه (خرفه) به یک (خاکشیر) مخلوط کنیم چون حالت لعابی ندارد و حالت چسبندگی ندارد
نکته : برای کاشت سبزه دو رنگ از منداب برای قسمت سبز رنگ و از مخلوط خرفه و خاکشیر برای قسمت قرمز رنگ استفاده می شود.
4- هرچقدر قطر بستر (ضخامت بذر پاشی در کف ظرف)کمتر باشه عمر سبزه بیشتر میشه (البته به میزان تراکم دلخواه شما هم بستگی داره).
5- بهترین روش آبیاری غبار پاشی (اسپری کردن آب) هست استفاده از روشهای غرقابی خیلی مناسب نیست.
6- زمان کاشت هر بذر:
عدس و ماش : 15 روز قبل
گندم : 10 روز قبل
شاهی و خاکشیر : یک هفته قبل
روش سبز کردن سبزه:
برای یک بشقاب سبزه حدوداً پنجاه تا صد گرم بذر کفایت میکند. بذرها را در آب خیس کنید. بعد از یک شبانه روز که کاملاً خیس خوردند آنها را لای یک پارچه مرطوب پیچیده و در بشقاب قرار دهید. نباید بشقابی که این پارچه در آن قرار دارد از آب پر شود فقط باید مرتب پارچه را خیس کنیم تا رطوبت کافی به بذرها برسد. در این مدت هر روز مقداری آب روی پارچه اسپری می کنیم و بذرها را به وسیله پارچه از نور محافظت میکنیم. اگر پاشیدنِ آب را فراموش کنید بذرها دچار مشکل گشته و سبز نمیشوند. با وجود رطوبت کافی و تاریکیِ مطلق، بذرها به تدریج جوانه میزنند. وقتی بذرها جوانه زدند آنها را در یک بشقاب گود ریخته و با دست پهن میکنیم طوری که روی هم انباشه نشوند؛
اما باز هم برای مدت یک شبانه روز پارچه ای روی بشقاب میکشیم، مقدار کمی آب در بشقاب میریزیم و پارچه را خیس نگه میداریم. روز بعد پارچه را برداشته و بشقاب را در محل پر نور و آفتابی قرار میدهیم. به تدریج سبزه ها سبز شده و رشد میکنند. در این مدت مرتب به آن آب میدهیم. هر بار در موقع آبیاری آبهای اضافه را که در زیر بشقاب جمع شده خالی کنید و آب تازه به آن بدهید. سعی کنید در کفِ بشقاب آب زیاد جمع نشود زیرا موجب پوسیدگی سبزه ها میگردد.
در مقابل نور آفتاب سبزه ها به سرعت رشد میکنند. اگر بخواهیم تا سیزده نوروز سبزه را نگه داریم بهتر است اجازه ندهیم که سبزه ها با سرعت زیاد رشد کنند. برای اینکه سبزه به تدریج رشد کند میتوان آن را در محل خنک قرار داد. سرما از رشد سریع سبزه جلوگیری میکند.
هیچ وقت از آب سرد استفاده نکنید بلکه از آب نیم گرم استفاده کنید
اگر آب زیاد باشد باعث گندیدگی می شود.
اگر بتوانید از کود اوره (یک قاشق چایخوری را در یک لیتر آب حل کنید ) یا کود مایع (میتونین کود مایع (تو هر فروشگاه کشاورزی پیدا میشه) تهیه کنین و نصف مقداری که تو دستورش گفته رو با آب قاطی کنید و به پای سبزه تون بریزین.(دلیل نصف بودن اینه که محیط بدون خاک هست و کود مستقیم در دسترس ریشه قرار میگیره باید غلظت کمتر باشه)) استفاده کنید ( یک یا دو بار) به رشدسبزه ها و پرپشتی آنها کمک می کند البته بعد از اینکه جوانه یکی دو سانت رشد کرد
سبزه های کوزه ای:
کوزه سبز نیز جالب است. با استفاده از یک کوزه سفالی و مقداری بذر ترهتیزک ( شاهی ) میتوانیم سبزه کوزه ای درست کنیم. ابتدا کوزه را از آب پر میکنیم و برای مدت یک شبانه روز آن را همانطور پر از آب نگه میداریم تا جدار کوزه کاملاً خیس شود. سپس یک جوراب نایلونی روی کوزه میکشیم. بذر شاهی را که قبلاً برای مدت بیست و چهار ساعت در آب خیس کرده ایم به آرامی با دست روی نایلون میکشیم طوری که بذرها که حالا دیگر بعد از خیس شدن کاملاً ژله ای شده اند به طور یکنواخت همه جا پخش شوند. بذر شاهی به آسانی به سطح جوراب نایلونی میچسبد. کوزه را همواره پر از آب نگه میداریم. چون هر روز مقداری از آب کوزه تبخیر میشود باید به طور مرتب در آن آب بریزیم. آب از داخل کوزه به جداره آن راه یافته و به بیرون تراوش نموده جوراب را مرطوب میکند، به این ترتیب بذر شاهی جوانه زده و ریشه ها به سطح بیرونی کوزه میچسبند. کوزه را در محل پر نور قرار دهید و گاه گداری آن را بچرخانید تا نور به همه جای آن برسد. بعد از چند روز کوزه سبز شده و از تماشای آن لذت خواهید برد.
ادامه دارد...